fredag 22 april 2011

Vulkanism, Pangea och Allemansrätten

För knappa 200 miljoner år sedan fanns en enda superkontinent vid namn Pangea. Pangea sprack i 7 delar, så kallade tektoniska plattor som långsamt rörde sig ifrån varandra. Varje tektonisk består i sin tur av oceanplattor och kontinentalplattor. 2/3 av jordens yta består av oceanplattor belägna under våra oceaner. Då de tektoniska plattorna rör sig uppstår såväl sprickor som krockar. Längs oceanplattorna och kontinetalplattornas gränser finns vulkanområden. När plattorna kolliderar trycks delar av jordskorpan ner, smälter och bildar magma. Magman samlas sedan i magmakällare och blandas där med gas. När den blivit lättare än omgivande berg stiger magman uppåt genom sprickor. Magman kallas även för lava och bildar tillsammans med askan vulkanens form. En vulkan fungerar som en ventil från jordens inre.

En del vulkaner är ständigt aktiva medan andra är vilande under flera hundra år. Det material som slungas ut i samband med ett vulkanutbrott kallas för tefra. Vulkaner ödelägger stora områden och kräver många människoliv. I samband med ett vulkanutbrott sprid även föroreningar både upp i luften som ner i marken. Det positiva med ett vulkanutbrott är att det bildas näringsrik mineraljord, som är mycket bördig.

I Sverige finns vulkanrester i såväl Sundsvall som i Skåne. I vulkanisk berggrund bryts det mycket malm, ex. järn, koppar, bly, zink, silver och guld.

Allemansrätten


Är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där. Men med rätten finns det även krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv och mot markägare och andra människor som vistas i naturen.

Allemansrätten är ingen lag oc h det finns heller ingen lag som exakt definierar den. Däremot omges allemansrätten av lagat som sätter gränser för vad som är tillåtet. Exempelvis så är all form av nedskräpning förbjuden, man får inte bryta av kvistar, grenar, näver eller bark från växande träd. Vid torrt väder råder eldningsförbjud och slutligen måste hundar vara kopplade under perioden 1 mars - 20 augusti. Något som däremot inte ingår i allemansrätten är regler för jakt och fiske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar