fredag 22 april 2011

Jordprofil, Brunjord samt podsolprofil

Jordprofil

När man grävt ut en jordprofil kan man studera den noga och avläsa ur jordstrukturen, färgen, lukten, rötternas utseende, de observerbara markdjuren och jämföra dessa med hur de borde se ut för att på så sätt få fram den optimala brukningsbara jorden.

Brunjord

Brunjord finns på slätterna i södra och mellersta Sverige och även i dalsänkor. Där det finns brunjord väder det ofta lövträd. För att brunjord ska bildas krävs det ett högt Ph, finkorning jordart och ganska varmt klimat. Brunjord är betydligt bördigare än podsol och lämpar sig därför för jordbruk. Detta har gjort att stora områden med lövskog i Sverige har huggits ner och ersatts av jordbruk.

Podsolprofil

Är Sveriges vanligaste jordmån och täcker ca 50% av Sveriges landyta. Den karakteriseras av en vit eller gråaktig urlakningshorisont som normalt är ca 1 dm tjock, och en 2-3dm tjock anrikningshorisont som kan vara röd och brunsvart. Under den finns den opåverkade mineraljorden. Podsolen  förknippas ofta med barrskog. Det finns tre typer av podsoler: järnpodsol, järnhumuspodsol och humuspodsol.

1 kommentar: