tisdag 19 april 2011

Landhöjning

I litteraturen har jag läst att den första beräkningen av landhöjningens storlek gjordes av Anders Celsius 1743. Han ansåg att fenomenet var en vattenminskning. På initiativ av Celsius började man hugga in märken i bergväggar längs kusten för att kunna mäta fenomenet bättre. Med hjälp av dessa mätningar kunde man tydligen efter lång tid visa att det inte var fråga om en vattenminskning utan om en asymmetrisk landhöjning. Landhöjningen har sitt ursprung i den is som under senare istiden täckte Sverige. Landhöjningen en höjning av jordskorpan jämfört med havsnivån. Inlandsisens enorma tyngd tryckte ner jordskorpan och efter det har stora dela av Norden höjt sig. För Sveriges del är landshöjningen störst i norra Norrland. Det som styr huvuddelen av landhöjningsprocessen är jordmantelns viskositet, som är ett mått på hur trögflytande eller "segt" materialet i jordens inre är.

Vårt äldsta skriftliga dokument om landhöjningen daterar sig från 1491, då den dåvarande staden Östhammar flyttades till Öregrund. Detta eftersom den gamla stadens hamn blivit omöjlig att nå med båt. Längs Norrlandskusten är detta problem påtagligt. Många hamnar har varit tvungna att flyttas, ibland till och med flera gånger, för att hålla jämna steg med det flyende havet.

Man kan beskriva att landhöjningen mäts på ett eller annat sätt i förhållande till havsnivån. För att studera landhöjningens förlopp från inlandsisens avsmältning och framåt försöker man datera gamla strandlinjer och mäta deras höjd över havet.

Jag har även läst att landhöjningen har stor inverkan på människans verksamhet i kustområdena. På vikingatiden var Mälaren en havsvik, men under medeltiden styckades den gradvis från havet och förvandlades till en insjö. Enligt modern forskning går landhöjningen till så att jordskorpan höjs samtidigt som utrymmet därunder fylls med tillströmmande massa från den trögflytande jordmanteln.

Referenser:
Tillgänglig: http://www.ne.se/landh%C3%B6jning (hämtad: 110407)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar