tisdag 19 april 2011

Skog: produktion och miljöhänsyn, vanliga träd

Visste ni att skogen är jordens största producent av biomassa? På nationalencyklopedin beskrivs skog som ”vegetationstyp som får karaktär av de trädarter och andra vedartade växter som ingår i vegetationen”. Det beskrivs att träden har en höjd av minst 5 m, och för att kallas skog bör avstånden mellan träden inte vara mer än 30 m. Hela skogen omfattar såväl träden och undervegetationen (buskar, ormbunksväxter, örter, gräs, mossor, lavar och svampar) som alla övriga organismer som har anknytning till träden och marken vilket i alla fall inte jag tänkt på. Skogens alla arter står i ömsesidigt beroende av varandra. Man kan beskriva det genom att de konkurrerar om ljus, vatten och näring. Skogen fungerar ofta som klimatreglerande faktor, och särskilt viktig är dess betydelse för vattenhushållningen.

Landets största skogsägare är Sveaskog som äger 15 procent av skogsmarken i Sverige. Våra vanligaste trädslag är tall och gran men i Sverige finns inte mindre än 45 olika arter träd. I norra Sverige är tall och gran vanligast medans det i södra Sverige är mer vanligt med lövträd och då är björk, asp, bok och ek vanligast.

Granskogar som ju är väldigt fuktiga består till övervägande del av granar men ofta växer det även blåbärsris där. Detta på grund av att blåbärsris överlever bra utan solljus och granar har ju en viss förmåga att skymma solen.

Ur miljöhänsyn är det viktigt att skogen odlas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt. Med god miljöhänsyn är det vikigt att bevara och använda skogens produktionsförmåga för hållbar skogsproduktion.
Många skogsägare väljer att certifiera sina skogar vilket innebär att man sköter sin skog på ett långsiktigt och hållbart sätt för miljöns skull.

Referenser:
Tillgänglig: http://www.skogssverige.se/skog/svenskatrad/ (hämtad: 110410)
Tillgänglig: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skog (hämtad:110416)
Tillgänglig: http://www.ne.se/l%C3%B6vskog (hämtad:110416)
Tillgänglig: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gran (hämtad:110416)
Tillgänglig: http://www.sydved.se/page301.aspx (hämtad: 110416)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar