fredag 18 februari 2011

Vind (luftström som rör sig i förhållande till jordytan.)

Vind är flödet av luft i atmosfären. Skillnader i lufttryck får luften att röra sig från områden med högtryck till områden med lågtryck. Ju större tryckskillnad desto kraftigare vind. Vindar kan röra sig i alla riktningar, horisontellt, vertikalt och i virvlar.

Den primära orsaken till att vindar uppstår är temperaturskillnader. När solen värmer upp markytan värmer denna i sin tur upp de lägsta luftlagren. Eftersom varm luft är lättare än kall luft, leder detta till att den blir mer lättrörlig och stiger uppåt. Lufttrycket ökar då på högre höjd och luft trycks ut åt sidorna. Då minskar lufttrycket på marknivå på den aktuella platsen och luft pressas in från sidorna. Luften rör sig alltså från ett ställe till ett annat för att utjämna skillnader i temperatur och lufttryck. Detta leder till att vindhastigheten ökar. Ofta avtar vinden framåt kvällen då markytan avkyls. Då blir även luften närmast marken kallare och eftersom kall luft är tyngre än varm luft betyder det i sin tur att de lägsta luftlagren inte så lätt sätts i rörelse.

Vindar påverkas även av jordens rotation. Jag har läst om hur corioloskraften påverkar vindar och vädrets växlingar, men tyvärr fårstår jag inte riktigt hur den fungerar. Detta tänker jag fråga på vår handledning nästa vecka.

Vid markytan bromsas vinden av friktion. Oftast skiljer vindens riktning och hastighet mellan lågland, fjäll och hav. Detta beror på inverkan av friktionen mot "skrovligheter", som skogar, berg och städer. Till exempel storm och orkan är sällsynt respektive mycket sällsynt i inlandet, bland annat på grund av den högre friktionen där.

Källor:
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vind-1.362. Hämtad 2011-02-18.

vind. http://www.ne.se.persefone.his.se/lang/vind, Nationalencyklopedin, hämtad 2011-02-18.

Erika Leijon, basgrupp 4a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar