måndag 21 februari 2011

Hur fungerar en luftballong?

Hur fungerar en luftballong?

Visste ni att den första ballonguppstigningen i Sverige skedde redan 1806… Idag är Sverige ledande i världen när det gäller kommersiell passagerarflygning! Varmluftsballongen som är den typen av ballong som är absolut vanligast idag bedrivs numera både som fritidssysselsättning och som sport med tävlingsinriktning. Men hur fungerar egentligen en luftballong?

En luftballong är en farkost som flyger för att den är lättare än den omgivande luften. Dess lyftkraft följer Arkimedes princip. Den saknar både framdrivning och styrmedel, piloterna nyttjar istället de olika vindriktningar som finns på olika höjder för att ta sig till sitt mål.

Luften i ballonghöljet värms med hjälp av en gasolbrännare monterad ovanför korgen. Man eldar inte hela tiden utan stötvis. Genom hur mycket man eldar reglerar man hastigheten i höjdled. För att kunna sjunka snabbt, eller för att tömma ballonghöljet vid landning, finns det en ventil i toppen av ballongen som kan öppnas via en lina från korgen.

En ballong flyger med vinden, men det blåser ofta åt olika håll på olika höjder. Med brännarens hjälp kan man kontrollera sin höjd mycket exakt. Genom att leta efter olika vindriktningar på olika höjder kan piloten styra sin ballong rätt.

Man skulle även kunna beskriva det som att när man eldar i en luftballong värmer man upp luftmolekyler innanför ballongen, då studsar molekylerna runt i ballongen. Utanför ballongen är det fortfarande kalla molekyler och detta gör att de varma molekylerna som finns i ballongen stiger med andra ord luftballongen flyger.
Referens: http://www.ballong.org/drupal/node/19 (hämtad:110218)

3 kommentarer:

  1. Jörgen tyckte att förklaringen var lite vag så nu ska jag försöka utveckla det hela lite...
    Jörgen menar att det inte är rörelsen i sig av luftmolekylerna som gör att luftballongen flyger utan att rörelsen i luftmolekylerna gör så att trycket stiger och att luft då försvinner från "höljet" och ut. Ballongen blir då lättare.

    Jag har läst vidare om detta och kommit fram till att en luftballong kan flyga eftersom dess lyftkraft är större än dess vikt, det vill säga den är lättare än luft. Luft består av små molekyler som dras ifrån varandra när luften blir varm. Luften blir mindre kompakt, den tar större plats och den blir lättare än den omgivande kallare luften. När luften svalnar drar sig molekylerna närmare varandra, luften blir mer kompakt, den blir tyngre och sjunker.

    Dagens luftballonger värms upp med hjälp av en brännare med propangas. När man vill att ballongen ska lyfta kastar man ut till exempel sandsäckar. När man vill landa måste man göra ballongen tyngre än luften och då öppnar man en ventil i ballongens topp så att den varma luften kan sippra ut och ballongen sjunker.

    Referens: http://www.sfhm.se/upload/Flyg/Barn%20och%20skola/L%C3%A4rarhandledning/Upp%20i%20det%20bl%C3%A5%20med%20luftballong.pdf (Hämtad: 110325)

    http://www.ballong.org/drupal/node/19
    (Hämtad: 110325)

    SvaraRadera
  2. hej bra text, hjälpte mig i skolan

    SvaraRadera