fredag 18 februari 2011

Fotosyntesen

Fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. För de gröna växterna är den en metod att med hjälp av solljus omvandla koldioxid och vatten till energi. I denna process bildas även syre som är till nytta för människor och djur. Även alger och vissa bakterier använder sig av fotosyntes. Fotosyntesen innebär alltså att koldioxid och vatten omvandlas till syre, kolhydrater och vatten. Vattenmolekylerna oxideras till syre som avges till luften, medan vätet reagerar med koldioxiden och bildar kolhydrater. Dessa i sin tur bildar stärkelse som växten lagrar som näring. Det vatten som även bildas i processen tar sina syreatomer från koldioxiden. Det är klorofyllet, det gröna färgämne som finns i växter, som absorberar solljusets energi och gör det möjligt att driva fotosyntesen.

Fotosyntesen är som sagt nödvändig för livet på jorden vilket är beroende av både de organiska föreningar och den syrgas som bildas. Fotosyntesen är också viktig för jordens klimat. Genom att koldioxid avlägsnas ur atmosfären minskar växthuseffekten och temperaturen blir mycket lägre än vad den skulle ha varit. Ur den bildade syrgasen uppstår ozon i de övre luftlagren, vilket skyddar livet på jorden mot solens ultravioletta strålar.

Fotosyntesen upptäcktes år 1771, då Joseph Priestley utförde experiment med möss som han spärrade in i lufttäta glasbehållare. Mössen dog om de var ensamma i behållarna men överlevde om de var tillsammans med mynta. Priestley ansåg att djur och människor förstör luft och att växterna har förmåga att rena den igen. Han hade dock inte klart för sig vilken betydelse ljuset hade. Detta var Jan Ingen - Hoysz först med att beskriva.

Källor:
http://www.alltomvetenskap.se/hur-fungerar-fotosyntesen.aspx?article=1707&newsbillcategory=69 Hämtad 2011-02-18


fotosyntes. http://www.ne.se.persefone.his.se/lang/fotosyntes, Nationalencyklopedin, hämtad 2011-02-18.

Erika Leijon, basgrupp 4a

1 kommentar: